els orígens

personatges

argot

 

Aquesta història explica perquè St. Llorenç de Brindis és el patró de Palà de Torroella.

Els fets indiquen que al 1603 St. Llorenç de Brindis, Ministre General de l'Ordre dels Caputxins, va venir, procedent del Rosselló, a visitar els diferents convents de Catalunya. Sant Llorenç tenia el costum de viatjar sempre a peu i parar poc per reposar. Tot i així, durant el seu trajecte entre Solsona i Manresa va fer parada al Mas Palà. Sembla ser que mentre St. Llorenç resava el Diví Ofici, un fill de Joan Palà va caure d'una finestra força alta de la casa, a sobre d'uns rocs. Quan el noi va caure, St. Llorenç va exclamar en veu alta: -No et faràs cap mal! I així fou com, sorprenentment, el noi va sortir il·lès de la caiguda. El Sant, amb la seva intervenció divina, salvà al pobre noi d'una forta patacada. Després d'obrar aquest Miracle, i com a premi pel seu afecte, St. Llorenç lliurà a la família una Carta General de Germandat signada per ell mateix.

Passades unes quantes generacions, i quan el Sr. Joan Palà (avi de l'actual) tenia uns 10 anys, es va ficar foc en una arqueta que estava dins d'una cambra que malauradament contenia pólvora. En conseqüència, hi va haver una forta explosió que tirà els dos envans de l'habitació a terra, i també ferí al pare del Sr. Joan. Així, tot el que hi havia a l'estança va quedar bastant malmès i algunes coses totalment calcinades. Dins l'arqueta que va cremar s'hi trobava l'antiga Carta de Germandat, que davant la sorpresa de tots, no va patir cap mena de desperfecte. Per segona vegada, la influència de St. Llorenç de Brindis s'havia fet notar.

Segons la família, durant el s. XIX i en motiu de la guerra Carlista, la Carta de Germandat ja es va salvar d'un altre incendi inesperat. També diuen que durant la guerra civil va aconseguir sobreviure al pas dels rojos.

Increïble, oi?